Είναι μια καταπληκτική συνταγή για ατομικά ψωμάκια μπριος (brioche) που τα φτιάχνω κάθε 3-4 μέρες και τα χρησιμοποιούμε αντί για ψωμί στο πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό.
Επειδή δεν αγοράζουμε ψωμί , καλύπτουμε τις αντίστοιχες ανάγκες σε δημητριακά με κριτσίνια, παξιμάδια ή μπριοσάκια handmade.
Οι μικρές τρελαίνονται να τα συνδυάζουν με ταχίνι & μέλι
(Ευαγγελία) ή με τυρί filadelfia και μαρμελάδα βύσσινο
(Αντωνία & Μαρία) για πρωινό.
ΥΛΙΚΑ
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή φρέσκια 2 τμχ για 1 kg αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
240 ml νερό χλιαρό
300 ml γάλα φρέσκο
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το γάντζο και ρίχνω στο τέλος το αλεύρι. Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό και αφράτο, μπορεί να κολλάει λίγο στα χέρια. Αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθω σε μπαλάκια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 195 βαθμούς στο πάνω - κάτω για 20 ' . Ανάλογα με το μέγεθος θα βγουν 20 με 25 στρογγυλά ψωμάκια.
Επειδή δεν αγοράζουμε ψωμί , καλύπτουμε τις αντίστοιχες ανάγκες σε δημητριακά με κριτσίνια, παξιμάδια ή μπριοσάκια handmade.
Οι μικρές τρελαίνονται να τα συνδυάζουν με ταχίνι & μέλι
(Ευαγγελία) ή με τυρί filadelfia και μαρμελάδα βύσσινο
(Αντωνία & Μαρία) για πρωινό.
ΥΛΙΚΑ
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή φρέσκια 2 τμχ για 1 kg αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
240 ml νερό χλιαρό
300 ml γάλα φρέσκο
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το γάντζο και ρίχνω στο τέλος το αλεύρι. Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό και αφράτο, μπορεί να κολλάει λίγο στα χέρια. Αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθω σε μπαλάκια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 195 βαθμούς στο πάνω - κάτω για 20 ' . Ανάλογα με το μέγεθος θα βγουν 20 με 25 στρογγυλά ψωμάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου